Jalkapallo on nuorten suosikkilaji

Suomi ei ehkä ole jalkapallon luvattu maa, johtuen ehkä pitkistä talvistamme jotka rajoittavat hieman lajin harrastusta, mutta nuorten keskuudessa se on silti yksi suosikeista jota jaksetaan harrastaa vuodesta toiseen. Jalkapallo onkin pelinä melko helppo ja yksinkertainen harrastaa myös huvin vuoksi vapaa-ajalla, jolloin voidaan unohtaa tarkat säännöt ja keskittyä pallon potkimiseen ja rennon ajan viettämiseen kavereiden kesken. Moni nuori silti haluaa harrastaa jalkapalloa myös ihan tosissaan, johon saattaa vaikuttaa myös maailmanluokan jalkapallotähtien kova maine ja julkisuus ympäri maailman. Jalkapallon parissa viihdytään myös pelejä katsoen, niin television kautta kuin myös paikan päällä peleissä silloin kun niitä järjestetään. Tämä onkin hyvä tapa saada perheen nuoret innostumaan lajista jos he eivät siihen muuten ole vielä tutustuneet.

Vanhempien näkökulmasta jalkapallo on moneen muuhun lajiin verrattuna mukavan helppo ja edullisempi vaihtoehto kuin vaikkapa jääkiekko. Varusteita ei tarvita läheskään yhtä paljon kuin monessa muussa urheilulajissa, joten sekin leikkaa hieman kustannuksia. Jalkapalloilijan perusvarusteisiin kuuluu peliasu, nappikengät, pallo sekä mahdolliset suojavarusteet. Reilusti vähemmän siis varusteita kuin esimerkiksi juuri tuohon jääkiekkoon verrattuna. Lajin harrastetoiminta on myös hieman halvempaa moneen muuhun verrattuna. Jalkapallo on harrastuksena siis hieman edullisempi, mutta kyllähän siihenkin saa rahansa kulumaan mikäli näin haluaa, apuja maksuihin voi tarjota joko vakuudettomien lainojen käyttö tai varsinkin kauden alkuun säästäminen ja varusteiden ostaminen käytettynä. Nuorten varusteet kun usein ehtivät jäädä pieniksi jo kauan ennen kuin niiden käyttöikä on ohi, joten kierrättäminen on ehdottomasti fiksua.

Harrastuksena ja liikuntana jalkapallo on todella loistava. Peleissä juostaan ja liikutaan eri tavoin ja saadaan näin hyvää ja monipuolista liikuntaa nuorelle. Lajia on myös helppo harrastaa missä ja milloin vain, tietysti sään ollessa Suomessa sopiva ja pallon löytyessä. Joukkueessa pelatessa treeneissä käydään tyypillisesti seurasta riippuen noin 2 – 3 kertaa viikossa, mutta treenejä saattaa olla useamminkin. Tähän tulevat tietysti päälle vielä pelit ja turnaukset, jotka tapahtuvat yleensä viikonloppuisin. Laji vaatii siis kyllä aikaa ja omistautumista harrastajilta, mutta koska jalkapallo on pääasiassa kesäisin harrastettava laji, on silloin niin nuorella kuin vanhemmillakin yleensä enemmän vapaa-aikaa.

Pelin oppiminen vie hieman aikaa ja lähinnä harjoitusta tarvitaan pallon hallinnan kanssa. Jalkapallon säännöt ovat melko yksinkertaiset joten niiden opetteluun ei pitäisi kulua kovin pitkän aikaa. Pallon hallitseminen taas isolla jalkapallokentällä voi olla hieman hankalampaa. Lisäksi lajissa pääsee todella hyvin sisälle siihen kuinka toimia joukkueena saumattomasti ja tämä on hieno taito oppia kenelle vain, varsinkin nuorelle jolla ei ehkä ole vielä paljoa kokemusta tiimissä työskentelystä.

Jalkapallo on siis mahtava joukkuelaji jonka harrastamista voi suositella niin nuorille kuin vanhoillekin lajista innostuneille. Erityisesti nuoria on hyvä kannustaa jalkapallon tai minkä vain liikunnan pariin kaikin keinoin, sillä onhan se loistavaa liikuntaa joka opettaa samalla elämässä tärkeitä vuorovaikutustaitoja. Vie siis nuorisosi ensi kesänä katsomaan jalkapallopeliä, se on mukavaa ajanvietettä muutenkin ja kuka tietää, ehkäpä sinun lapsesi innostuu pelistä niin että päättää aloittaa itsekin sen harrastamisen.

Leave a Reply