Pienet mutta palloilevat eurooppalaiset

Jalkapallo on maailman seuratuin urheilulaji, ja sen fanit löytävät kyllä toisensa niin TV-ruutujen äärestä kuin myös stadioneiltakin. Jalkapallo on melkeinpä toinen uskonto monissa maissa, mikä voi olla Suomessa melko vaikea käsittää, mutta helppo ymmärtää heti kun vaihtaa jalkapallon tilalle jääkiekon.

Jalkapalloa pelaavat kaikki Euroopan maat, Suomi mukaan luettuna, ja moni ei tule ajatelleeksi, että myös ne Euroopan pienimmätkin maat pelaavat jalkapalloa samalla innolla kuin isommat. Esimerkiksi UEFA:n pienin jäsenvaltio on San Marino, jossa asuu vain noin 33 000 ihmistä.

Näillä pienillä toimijoilla on kaikki, mitä isommillakin aina ammattivalmennuksesta hyviin välineisiin. On esimerkiksi hyvä pitää mielessä, että urheilijatkin tarvitsevat laadukkaat käsipyyhkeet suihkukoppeihinsa, jotta kaikki sujuu mukavasti. Kun taustatyö ja jälkisuihku hoidetaan hyvin, myös pelit luistavat paremmin.

San Marino

Kuten jo sanottu, San Marino on UEFA:n väkiluvultaan pienin jäsen. Sillä on kuitenkin oma jalkapallomaajoukkue, joka on lempinimeltään ”La Serenissima”. San Marino sijaitsee Italiassa ja siksi onkin ihan ymmärrettävää, että myös sanmarinolaiset rakastavat jalkapalloa.

Maan joukkue ei kuitenkaan ole kovinkaan kummoinen, kun katsoo pistetilastoja. FIFA:n tilastoissa maa on sijalla 210 eli viimeisenä. San Marinon ainoa voitto oli vuonna 2004 Liechtensteinia vastaan, mutta tämä ei ollut virallinen ottelu. Tästä syystä sitä onkin nimitetty maailman historian huonoimmaksi jalkapallomaajoukkueeksi. Tämä ei kuitenkaan näytä lannistavan San Marinoa, sillä maassa seurataan aktiivisesti jalkapalloa ja maa pelaa vuosittain useaan otteeseen muita, yleensä muita pieniä, maita vastaan.

Andorra

Andorra, joka sijaitsee Espanjan ja Ranskan rajalla on myös täysin ymmärrettävistä syistä suuri jalkapallon ystävä pienestä koostaan huolimatta. Maa Tricolors-niminen edustusjoukkue on UEFA:n viidenneksi suurin jäsen ja painiskelee melko lailla samojen ongelmien kanssa kuin San Marinokin. Andorran menestys on jäänyt vaatimattomaksi, mutta rakkaus lajia kohtaan on säilynyt.

Andorra sai suurimman voittonsa vuonna 2021, kun se voitti San Marinon luvuin 3–0. FIFA:n vertailuissa maa sijoittuu sijalle 155. Andorra on myös kansainvälisillä jalkapallokentillä myös melko uusi tulokas, sillä sen oma maajoukkue perustettiin vasta vuonna 1994. Tästä kului vielä kaksi vuotta ennen kuin maa hyväksyttiin UEFA:n ja FIFA:n jäseneksi.

Vatikaani

Vatikaani saattaa yllättää jalkapallofanin toden teolla. Maa on niin pieni, että se mahtuu Rooman kaupungin sisälle, eikä Vatikaanissa ole ainuttakaan jalkapallokenttää. Tästä syystä maa ei olekaan UEFA:n jäsen, mutta pelaa jalkapalloa siitä huolimatta sen jäsenmaiden kanssa. Euroopan- ja maailmanmestaruuskisoissa Vatikaania ei kuitenkaan nähdä, koska se ei ole minkään suuremman lajiliiton jäsen.

Vatikaanin jalkapallomaajoukkue on perustettu vuonna 1994 ja on siitä lähtien pelannut lähinnä pieniä valtioita ja erityisesti katolilaisia seuroja vastaan. Käytännössä kukaan maajoukkueen pelaajista ei ole ammattilainen, vaan joukkue koostuu esimerkiksi Vatikaanin museoiden työntekijöistä ja Sveitsinkaartin vartijoista. Näistä vain viimeksi mainituilla on automaattisesti myös Vatikaanin kansalaisuus eli merkittävä osa joukkueesta ei ole edes edustamansa maan kansalaisia.

Vatikaanin jalkapallomaajoukkueen ensimmäinen peli pelattiin sen perustamisvuonna 1994, kun se pelasi San Marinoa vastaan. Peli päättyi tasan 0–0. Ensimmäistä voittoa saatiinkin sitten odottaa jokunen vuosi, mutta vuonna 2006 Vatikaani voitti sveitsiläisen SV Vollmondin lukemin 5–1. Joukkueessa on siis potentiaalia.

Leave a Reply