Jalkapallo on koko maailman katsotuin, pelatuin ja suosituin urheilulaji

Oletko sinäkin jalkapallon ystävä, kuten tuhannet miljoonat, eli miljardit, ihmiset maapallolla? Maapallon väkiluku vuonna 2019 oli todella huikeat 7,713 miljardia, eli kohta lähestytään 8 miljardin rajaa. Jalkapallo harrastuksena alkaa monilla lapsuudessa, jonka lisäksi nykyään maapallolla vietetään kansainvälistä ”Jalkapallo ystävyydelle” -maailmancupin päivää. Kyseisen kansainvälisen ohjelman/ tapahtuman välityksellä jaetaan jalkapalloharrastuksen ohella lapsille ja nuorille tietoa oikeista arvoista ja terveellisestä elämäntavasta.

Ensimmäinen lapsille suunnattu ja kansainvälinen ”Jalkapallo ystävyydelle” -päivä pidettiin Englannin Lontoossa, 25. toukokuuta vuonna 2013. Aikuisille jalkapallon ystäville järjestetään erilaisia jalkapalloturnauksia-, kilpailuja- ja harrastetapahtumia ympäri maailman. Mikä tekee jalkapallon pelaamisesta ja katsomisesta niin suositun? Katsotaanpa asiaa hieman enemmän.

Miten jalkapallo valmistetaan?

Jalkapallon avulla pelataan, mutta miten lajissa tärkeä jalkapallo saa oman hahmonsa? Jalkapallo valmistetaan kaikkein yleisimmin muovista tai nahasta. Jalkapalloja on saatavissa koosta 3 kokoon 5. Peleissä käytettävä jalkapallo on aina riippuvainen pelaajien iästä.

Yleisimmin jalkapallo valmistetaan erillisistä nahanpaloista, joissa materiaali on usein keinonahkaa. Nahanpalat ommellaan taidokkaasti yhteen kahden langan avulla. Prosessin jatkuessa edetään niin, että ompelutyön lankoja kiristetään, jotta saumat saadaan vetäytymään näkymättömiin, eli sisäänpäin. Jalkapallon valmistaminen on taitavaa perinteistä käsityötä, jolloin pallo kootaan ja ommellaan 32 palasesta keskimäärin 700 piston avulla. Yksi ompelija valmistaa päivittäin 3–5 palloa.

Harrastatko jalkapalloa tai vaikkapa aerobista kestävyysliikuntaa, joka parantaa ja pitää yllä hyvää kestävyyskuntoa? Aerobisiin treeneihin löydät mukavat, tyylikkäät ja sporttiset asut helposti verkosta. Tiesitkö, että aimn.fi tarjoaa ihania treenitrikoita, shortseja, t-paitoja, huppareita, takkeja, sukkia ja asuja tennikseen, juoksulenkille, joogaan ja moneen muuhun. Tule siis poimimaan parhaat päältä kätevästi netissä.

Mitä maalien tekemiseen vaaditaan?

Maalinteossa vaaditaan tarkkaa yhteistyötä ja ajoitusta kaikkien oman joukkueen pelaajien kesken.

Ennen jokaista ottelua päätetään tarkkaan muutamista asioista, eli kuka pelaajista liikkuu ”topparin” etupuolelle, kuka on pelaaja, joka tulee iskemään irtopallot maaliin ja kuka peliin osallistuvista pelaajista on nokkela oivaltamaan sen ”oikean hetken” ja viimeistelemään pallon maaliin tai hankkimaan maalin syntymistä auttavan kulma- tai rangaistuspotkun.

Oletko sinä koskaan pelannut tai katsonut jalkapalloa?

Melkein jokainen aikuisikään päässyt henkilö on elämässään pelannut jalkapalloa. Jalkapalloa on pelattu koulun liikuntatunneilla tai urheilullisissa harrastuksissa, kuten kuulumalla oman tai naapuripaikkakunnan jalkapalloseuraan. Jalkapallon historia sai komean alkunsa vuoden 1863 Englannissa jalkapallokomitean ja rugbykomitean erotessa toisistaan. Jalkapallon pelaamisen viralliset ohjeet ja säännöt kehitettiin vasta näiden kahden lajin eroamisen tapahduttua. Henkilöt William Prest ja Nathaniel Creswick perustivat historian ensimmäisen jalkapallojoukkueen todella varhain, eli vuonna 1857. Uunituoreelle jalkapallojoukkueelle annettiin nimeksi Sheffield FC. Samalla nimellä pelaava joukkue pelaa nykyään Englannin kahdeksanteen liigatasoon kuuluvana joukkueena. Englannin korkeimmalla jalkapallon tasolla pelaa Englannin valioliiga, joka on tunnettu otteluistaan melkein kaikkialla. Ei siis muuta kuin seuraamaan tätä kiehtovaa urheilulajia, jossa seuraavaksi järjestetään Euroopan Mestaruuskisat, eli EM-kisat 11.6. – 11.7.2021.

Leave a Reply